Resipi ni diambil di sini
Kalau time raya atau open house boleh la nak hidangkan Soto Ayam untuk tetamu. Soto Ayam harus dipadankan bersama Begedil.
BEGEDIL AYAM
Masa:
Kalau time raya atau open house boleh la nak hidangkan Soto Ayam untuk tetamu. Soto Ayam harus dipadankan bersama Begedil.
- Masa:
- Penyediaan: 45 minit | Memasak: 30 minit | Keseluruhan: 75 minit
Bahan-Bahan:
- Bahan untuk rempah tumis kuah soto:
- 3 biji bunga lawang
- 2 batang kayu manis
- 4 kuntum cengkih
- 6 biji buah pelaga
- 1 sudu besar jintan manis
- 1 sudu besar jintan putih
- 1 sudu besar serbuk lada putih atau lada sulah
- Bahan untuk dikisar halus:
- 5 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 3 batang serai
- 1 inci halia
- 1 ketul kunyit hidup
- Bahan untuk kuah :
- 1/2 senduk minyak masak
- 1 ekor ayam saiz sederhana kecil, potong 4
- 1 mangkuk santan pekat
- 1 jug air
- Bahan untuk dihidangkan soto ayam
- 3-4 bungkus nasi impit, rebus sehingga masak dan potong dadu besar
- 500 gram taugeh, bersihkan dan potong bahagian akar
- bawang goreng
- suhun, goreng hingga garing
- isi ayam goreng dari sup, dicarik halus
- daun sup, hiris kecil
- daun bawang, hiris kecil
- cili merah, hiris nipis
- kacang tanah, goreng dalam minyak
- begedil
- Bahan untuk kuah kicap bercili
- 1 mangkuk kecil kicap manis
- 10-15 biji cili padi
- 5 ulas bawang putih
- 2 biji limau kasturi
Cara Penyediaan:
- Panaskan minyak masak, masukkan bahan tumis dan kacau sehingga naik bau dan kemudian masukkan bahan kisar. Kacau dan masak rempah sehingga garing.
- Masukkan ayam dan kacau selama 1-2 minit. Masukkan air, kiub ayam dan rebus sup sehingga mendidih seketika. Masukkan pula santan pekat dan masak sehingga ayam lembut dan empuk.
- Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Angkat ketulan ayam dan gorengkan seketika sehingga kekuningan. Sejukkan dan carik isi ayam.
- Hidangkan dengan cara masukkan ketulan nasi impit, isi ayam, taugeh, daun sup, cili merah, begedil, bawang goreng, suhun goreng dan kacang tanah. Tuang kuah secukupnya. Soto harus dimakan bersama cili kicap.
- Cara untuk cili kicap:
- Goreng cili dan bawang putih di dalam minyak sehingga lembut dan angkat.
- Dalam pengisar, masukkan cili dan bawang putih goreng tadi dan kisar sehingga halus.
- Tuang ke dalam mangkuk dan perah jus limau kasturi. Kacau sebati.
BEGEDIL AYAM
Masa:
- Penyediaan: 20 minit | Memasak: 15 minit | Keseluruhan: 35 minit
Bahan-Bahan:
- 500 gram (4-5 biji) ubi kentang, kupas kulit dan potong setebal 1/2 inci
- 150 gram daging ayam kisar
- 1 biji bawang besar, didadu kecil
- 1 pokok daun sup, hiris halus
- 3 sudu besar bawang goreng
- 1/2 sudu kecil serbuk lada putih
- 1 biji cili merah, cincang kasar (kalau nak sedikit pedas)
- garam secukup rasa
- 1 biji telur ayam
- Minyak untuk menggoreng
Cara Penyediaan:
- Cara untuk masak ayam:
- Panaskan 2 sudu besar minyak masak dan goreng bawang besar sehingga lembut.
- Masukkan ayam kisar dan goreng sehingga ayam masak. Perasakan dengan sedikit garam.
- Cara untuk masak begedil:
- Dalam kuali yang lain, panaskan minyak masak (anggaran 1 mangkuk). Goreng kentang sehingga kekuningan dan lembut. Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk besar.
- Ketika kentang masih panas, hancurkan kentang dengan cara melenyek kentang sehingga halus menggunakan potato masher atau garfu.
- Masukkan bawang goreng, daun sup, ayam (yang dimasak tadi) dan serbuk lada putih. Perasakan dengan garam secukup rasa.
- Ambil sedikit adunan dan buat bulat. Kemudia leperkan sedikit dan susun di atas pinggan atau dulang.
- Panaskan minyak. Pecahkan telur dan kacau dengan garfu supaya sebati. Celup begedil di dalam telur dan goreng di dalam minyak yang panas sehingga kekuningan. Tunggu sehingga bahagian bawah begedil keras sedikit baru dialihkan untuk mengelak begedil dari hancur.
0 comments:
Catat Ulasan